Med Supermann ut i verdensrommet

Extreme Toy Travel-kampanjen har sendt Supermann opp til 39 km i et fartøy fullstappet av elektronikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Det er komponentdistributøren RS Components (RS), som gjennom elektronikknettsamfunnet sitt DesignSpark har samarbeidet med leketøyleverandøren Mattel rundt den såkalte Extreme Toy Travel-kampanjen.

RS slo seg sammen med Rlab, et peerdrevet hackerspace-nettsamfunn, papirmodellmakeren Jude Pullen og ballongentusiasten Dave Akerman for å sende Supermann til verdensrommet i en spesialbygd kapsel. 

Mattels Extreme Toy Travel er et konsept som tar actionfigurene deres til eksotiske og ekstreme steder over hele verden. Inspirert av Felix Baumgartners rekordhopp fra grensen til verdensrommet i fjor tok Mattel Italy sammen med La Scatola dei Giocattoli, et støtteprosjekt for Mattel-kunder, kontakt med RS for å gjenskape dette hoppet med en av Supermann-figurene sine.

En gruppe skapere, hackere og ingeniører i DesignSpark-nettsamfunnet utviklet og bygget en kapsel som ble festet til en værballong fylt av hydrogen. Fartøyet, som var fullpakket av elektronikk og 3D-printede komponenter som ble utviklet for ferden ved hjelp av DesignSpark-programvare, steg til en høyde på rundt 39 km – på grensen til verdensrommet – der Supermann foretok et fritt fall tilbake til Jorda. Kapselen inneholdt en Raspberry Pi for å registrere ferdsdata samt en spesielt utviklet sporingsenhet for å finne og hente Supermann.

Oppsendingen fant sted i Storbritannia 12. september (Ross-on-Wye, Herefordshire). Under ferden ble data (høyde, temperatur, vær) samlet inn sammen med HD-videoer og -bilder. Både Supermann og kapselen ble overvåket via en radioforbindelse og GPS. Etter ferden la RS ut videoopptaket og designfilene, materiallisten og designnotatene på DesignShare-delen av DesignSpark under en åpen kildekode-lisens, slik at andre kan bygge sine egne versjoner. I tillegg delte Mattel og RS en video for å vise Supermanns ferd til verdensrommet og tilbake: http://www.rs-online.com/designspark/electronics/eng/nodes/view/type:blog/slug:hack-superman-launch-day 

Romkapselen veide rundt 2,5 kg og dalte sakte ned i en fallskjerm. Fordi temperaturene kan falle til –60 °C ved store høyder og elektronikken har en tendens til å utvikle varme under drift, var det viktig å kapsle den grundig inn. Derfor ble komponentene og enhetene testet nøye på forhånd for å sikre at de kunne tåle temperaturene. Ferden varte noen timer, så RS eksperimenterte med batterier for å sikre at de ville være aktive hele tiden.

Toy Travel-prosjektet har også som mål å berike barnas læreopplevelse og inspirere konkurranselysten og kreativiteten ved å invitere dem til å bygge sitt eget romskip og legge ut designen på La Scatola dei Giocattoli-nettstedet: http://www.lascatoladeigiocattoli.it/viaggiodeigiocattoli/.

Du finner mer informasjon om prosjektet på Pete Woods (DesignSpark Community Manager) blogg på:http://designandmake.designspark.com/blog/hack-superman-to-the-edge-of-space-and-back

Powered by Labrador CMS