IXION Maestro lanseres som arvtager til Tandberg Radio og er fullspekket av teknikk som gjør det enkelt for brukeren å velge lydkilde og format. Tilleggshøytalere plugges i kontakten og lyden overføres i strømnettet.

Et nytt norsk radioeventyr?

Etter tre års utvikling lanserer T-Radio i dag sin første radio IXION Maestro, en tilsynelatende enkel radio, men fullstappet av teknologi og muligheter tilpasset dagens brukere. I pressemeldingen kaller de det «lyden av Tandberg i ny drakt» og med god grunn: Den skal produseres i Norge og på en av Tandberg Radios tidligere fabrikker.

Publisert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Det norske selskapet T-Radio produserer i disse dager det de kaller en banebrytende nykommer innenfor hifi 2.0-segmentet i Tandbergs tidligere lokaler på Notodden – som for øvrig eies av Westcontrol i dag.

T-Radio ble etablert av Tom Austad i 2011. Selskapet er finansiert av private investorer og har fått støtte fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet.
Plattformen til den nye radioen er bygd over Linux og Android. Lyden distribueres til andre rom via strømnettet i huset (PLC - Power Line Communication). T-Radio har utviklet egne algoritmer som sørger for at lyden ikke påvirkes av støy i strømnettet.
IXION Maestro styres fra smarttellefoner og nettbrett (iOS og Android). App'er kan lastes gratis ned fra AppStore og Google Play. Denne fungerer ikke bare som fjernkontroll for å velge FM, digitalradio (DAB/DAB+), Spotify, Wimp, styre volum, spille, pause, EQ-innstillinger, men gir også tilgang til å styre avspilling av hele sitt musikkbibliotek fra en DLNA-kompatibel enhet.
To doble Klasse-D-forsterkere produserer digital lyd gjennom 3 stk høyttalerelementer som er spesialdesignet til radioen. Signalbehandlingen gjøres med en DSP fra Analog Devices som optimaliserer kontrollen av bass og diskant.
Skjermen i front er en grafisk HD farge-skjerm, og når det gjelder tilkoblingsmuligheter finnes stereo RCA-inngang, digital optisk inngang. 3,5 mm jack inngang, 3,5mm hodetelefonutgang, antenneinngang, LAN og USB, Bluetooth og WiFi (2,4/5GHz).

ixion_w

– Dette er den mest ambisiøse satsingen innen high-end forbrukerelektronikk i Norge i nyere tid, hevder gründeren Tom Austad.

Tom Austad, T-Radio.

Tom Austad har jobbet i tre år med utviklingen av lydsystemet. Han kommer blant annet fra Tandberg, og har utviklet et banebrytende og forenklet multirom-lydsystem basert på en unik teknologi og en åpen plattform. Lydanlegget omtales som en solid konkurrent til Geneva, Bose og Sonos.

Prissetting
– Vi har sett på dette markedet, og veiledende pris er satt til 9.990 kroner. Så langt som vi kan se, må man minst ha tre radioer som fyller alle funksjonene i vår radio, og da må man ut med et beløp i størrelsesorden 15.000 kroner, sier Austad til Elektronikk. Han legger til at Elkjøp har vært svært trofaste siden de så prototypen for to år siden, så nå blir den tilgjengelig i deres butikker fra uke 48.

Fokus på kvalitet
– Vi har først og fremst hatt fokus på kvalitet og forenkling. Det skal ikke være komplisert å få tilgang til lydkvalitet. Med dagens teknologi og nye medievaner, trenger vi ikke lenger mange ledninger, oppkoblinger og komponenter for å få tilgang til kvalitetslyd, sier Austad. Vi har også vært opptatt av å få frem den norske kvaliteten i alle ledd. Systemet er utviklet av blant andre tidligere Tandberg-ingeniører, og Bård Eker står bak designet. Hele komponenten produseres ved Tandbergs tidligere fabrikklokaler på Notodden, fortsetter Austad.


Spiller fra «alle» kilder
IXION Maestro, som det første produktet i IXION-serien heter, spiller av både FM og digitalradio (DAB/DAB+). Du kan i tillegg spille av musikk fra  Spotify, Wimp og Tunein (app for internettradio). Det som er like spesielt er at flere brukere i samme hus kan høre på sin favorittkanal fra én av åtte mulige høyttalere samtidig.

App-styrt
– Den kan også fjernstyres fra mobil eller nettbrett, sier Austad. Dersom husstanden består av flere, kan man styre lyd og bruk fra egne profiler fra samme anlegg. Ved flerbruk kreves det en eller flere høyttalere. – Det er ikke et komplisert rigg. En høyttaler kan plasseres i et rom, settes i stikkontakten og defineres kun med ett klikk fra hovedskjermen, forklarer Austad.

Denne saken er med noen unntak basert på en pressemelding utgitt i dag, men i Elektronikk nr 12 går vi videre, for vi har nemlig besøkt fabrikken.

Powered by Labrador CMS