Teknologiselskapet ISPAS AS har utviklet et radarbasert system som kan detektere oljesøl på sjøen. Løsningen takler både stille vann og relativt høye bølger. Foto: ISPAS

Kontrakt på oljeradar

Lundin Norway AS og det norske radarselskapet ISPAS AS har inngått kontrakt for utvikling og installasjon av et nytt radarsystem for Edvard Grieg plattformen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Det nye radarsystemet skal  detektere og avbilde oljesøl på sjøen under de fleste værforhold iht kravene i ”Forskrift om utføring av aktiviteter i petroleumsvirksomheten (Aktivitetsforskriften)”  for deteksjon av akutt forurensning, spesielt med hensyn til deteksjon av oljesøl på stille hav.

Målsettingen er at det nye radarsystemet skal være klart for installasjon på plattformen i løpet av høsten 2015.

– Dette er den første radarteknologien som er bygget spesifikt for å finne olje på sjø. Andre løsninger har brukt tradisjonelle radarer med spesialtilpasset programvare, forklarte daglig leder Richard Norland i ISPAS AS overfor tidsskriftet Elektronikk i november.

Den såkalte FMCW (frekvensmodulerte) radaren er meget sensitiv, og bruker 2 polarisasjoner for økt følsomheten. Og i stedet for å sende høy effekt i korte pulser, sender den med svært liten effekt over lenger tid. Radaren er også meget fleksibel, ved at det er mulig å justere mange parametre. Dermed kan man optimalisere radaren ut fra spesifikk bruk, uten å endre algoritmene.

Selskapet gjorde i fjor høst vellykkede felttester med metoden.
 

Powered by Labrador CMS