Når det nye EMC-direktivet 2014/30/EU iverksettes blir det også strengere krav til håndhevelse og kontroll.

Strengere håndhevingsregler for EMC

Nye EMC-reguleringer er på vei med strengere krav til håndhevelse for elektronikkprodukter som skal selges i Europa.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Det ble enighet om direktiv 2014/30/EU for Electromagnetic Compatiblility (EMC - elektromagnetisk kompatibilitet) i feburar, og den vil være effektiv når første EU-nasjon vedtar lovgivningen i løpet av de neste månedene. Direktivet skal overta for dagens direktiv (2004/108/EC), med virkning fra 20. april 2016.

Den strengere håndhevelsen er et resultat av en undersøkelse som viste at CE-merking ikke var fulgt opp tilstrekkelig. Dette ble belyst i Tyskland der 25 prosent av alle LED belysningsprodukter ikke møtte EU-godkjenninger, i følge Didier Bozec ved York EMC i Storbritannia i en samtale med EETimes.

Nye, kraftigere tiltak vil sannsynligvis omfatte tilfeldige kontroller av opp til 20 prosent av alle produkter i markedet, med bøtlegging i form av å betale for testing. Enkelte av de nye EU-statene er forventet å kjøre en hard linje for å vise at de tar dette alvorlig.

EU-stater vil få ansvar for å finne en relevant operatør til å korrigere ikke-kompatibilitet. Dette inkluderer tiltak som begrenser eller hindrer at et produkt kommer på markedet, eller sørger for at det blir tilbakekalt (for korrigering) eller trukket helt tilbake fra markedet. Statene må også utforme regler for straffetiltak og skal gjør alt som er mulig for å sikre at disse håndheves, inkludert politianmeldelse ved alvorlige regelbrudd. Dette vil gjelde produsenter, autoriserte representanter, distributører og importører.

De nye direktivene dekker produkter som er nye i EU-markedet, og gjelder alle former for leveranser, inkludert fjernsalg (typisk nettsalg). Unntatt er spesialbygde evalueringskort/-sett i forbindelse med forskning og utvikling.

Tilleggskrav har også kommet vedrørende teknisk dokumentasjon, som konseptdesign og produksjonstegninger, komponentskjema, submontasje og kretser, samt nødvendige forklaringer for å forstå tegninger og bruk av produktet. Denne dokumentasjonen må være en del av samsvarsdokumententene og oppbevares i ti år.

Les også Amund Westins artikkel i Elektronikk nr 5 (digital versjon) om det nye direktivet.

Powered by Labrador CMS