Kjempegjerrige FRAM mikrokontrollere

Texas Instruments har bygget opp en ny serie ultra-laveffekt mikrokontrollere fra bunnen, rettet mot en «batteriløs verden».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Texas Instruments (TI) lanserer i dag en ny, omfattende plattform med ultra-laveffekt mikrokontrollere i FRAM (Ferroelectric Random Access Memory). Lanseringen omfatter også maskinvare- og programvareverktøy samt annen støtte som skal gjøre det mulig å redusere energiforbruk, redusere produktstørrelse og, som TI sier, «muliggjøre en batteriløs verden».

Ferroelectric Random Access Memory

FRAM-teknologien har en rekke gode egenskaper, blant annet er den så robust at den kan brukes nærmest evig (10 milliarder flere lese/skrivesykluser enn vanlige nonvolatile minner). Videre kan man bruke én minneteknologi fremfor å veksle mellom ulike program- og dataminner. Kodeutviklingen kan forenkles. Ettersom FRAM ikke krever forhåndssletting av segmenter, og kan aksesseres på bitnivå, er det mulig å logge data løpende. Samtidig er oppdatering av trådløs firmvare mindre kompleks, hevdes det.
Teknologien er også rask. Ifølge TI er FRAM det eneste innvevde, nonvolatile minnet som kan skrives til med 8MBps på mindre enn 800µA – mer enn 100 ganger raskere enn flash.

De nye MSP430FR59x/69x FRAM MCU familiene med EnergyTrace++ sanntids effektprofilerings- og debuggingsverktøy, spenner fra 32 til 128 KB innvevd FRAM. Mikrokontrollerne i MSP430-serien skal være egnet for bruk i bl.a. smartmetere, kroppsnær elektronikk, industrielle og fjerntliggende sensorer, energihøsting, hjemmeautomatisering, datainnsamling, Tingenes Internett (IoT) osv.

TIs nye FRAM-baserte mikrokontrollere skal spare strøm, plass og tid. Samt kostnad, selvsagt.

En av de sentrale teknologiene i løsningen er TIs egenutviklede ultra-lav-lekkasje (ULL) teknikk som med innvevd FRAM skal levere verdens laveste systemeffekt på 100 µA/MHz, presis RTC standby-effekt på 450 nA og god ytelse over hele temperaturområdet fra  -40 til 85 grader Celsius.

De nye mikrokontrollerne har også et utvalg av periferikretser, som en differensiell AD-omformer (ADC) inngang som kunbruker 140 µA ved 200 ksps, og et forbedret skanningsgrensesnitt for flowmåling som kan brukes mens systemet er i standby, noe som skal resultere i 10 ganger lavere effektforbruk.

Ytterligere besparelser i plass, kost og forbruk oppnås med en integrert 8-mux LCD skjerm og 256-bit Advanced Encryption Standard (AES) akselerator.
 

Powered by Labrador CMS