Kinamobil med spionprogram

Et tysk IT-sikkerhetsselskap har avslørt at en billig kinesiskprodusert mobiltelefon leveres med et forhåndsinstallert spionprogram.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Den kinesiske telefonen Star N9500 leveres fra fabrikken med forhåndsinstallert programvare som gjør at den kan fjernstyres fra en server i Kina, skriver Elektroniktidningen. Det var det tyske selskapet G Data som gjorde oppdagelsen.

– Det er det første tilfellet av en smarttelefon som inneholder spionprogram direkte fra fabrikken, opplyser selskapet i en pressemelding.

Spionprogrammet gjemmer seg i en forfalsket versjon av Google Play Store. Det er umulig å fjerne, og fjerner sporene etter seg i loggfiler. Det vil også kunne blokkere sikkerhetsoppdateringer, heter det.

Mobilen koster mellom 130 og 165 euro i butikker med distribusjon i Europa. Ifølge G Data er dette uvanlig billig,  ettersom modeller med tilsvarende ytelse koster nesten tre ganger mer. Prisen kan dermed bidra som lokkemat, som finansieres ved at kriminelle selger data som er stjålet fra mobiltelefonen.

Det er derfor grunn til å være på vakt mot slike tilbud, advarer G Data. Mobilen ligner en Samsung Galaxy S4, som allerede er popdaget i klonede versjoner.

Spionprogrammet kan installere apper som i sin tur kan gi fri tilgang til mikrofon, kamera, data og kommunikasjon – eksempelvis for å sende betalings-SMS eller plukke opp passord.

Powered by Labrador CMS