Neste fase i Joint Strike Missile (JSM) er kontraktfestet mellom Kongsberg Gruppen og Forsvaret. Kontrakten vil bety sikre arbeidsplasser både for Kongsberg og for underleverandører.

Milliardkontrakt til Kongsberg

Kongsberg Gruppen har undertegnet fase III med Forsvaret i forbindelse med ferdigstillelse av Joint Strike Missile (JSM) og inegrasjon i jagerflyet F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF). Verdien av avtalen er på 1,1 milliarder kroner. Kongsberg Satellite Services (KSAT) har også fått en ikke ubetydelig kontrakt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Denne kontrakten er en følge av tidligere «brofase»-kontrakt undertegnet i november 2013. Totalt er denne gjenkjøpskontrakten verdt 1,5 milliarder kroner.

– Dette er en viktig kontrakt, ikke bare for JSM og oss, men også for teknologiindustrien i Norge, som gjennom utviklingsprosjektet vil få en unik industrikompetanse, seir Walter Qvam, CEO i Kongsberg.

Harald Ånestad, leder for Kongsberg Defence Systems sier i pressemeldingen som gikk ut onsdag, at programmet betyr 450 arbeidsplasser i Kongsberg, i tillegg til at rundt 100 underleverandører får arbeid i flere tiår framover. Han sier også at JSM har et internasjonalt markedspotensiale på 25 milliarder de neste 20-30 årene.

Utviklingsarbeidet med JSM har pågått siden 2008, og vil være komplett og ferdigstilt i 2017. Aktivieteter i fase III omfatter fly-test, produksjon av testmissiler og endelig integrasjon i F-35.

Satellitt
Onsdag ble det også kunngjort at Kongsberg Satellite Services (KSAT) fikk utvidet en kontrakt om leveranse av jordstasjontjenester til amerikanske Raytheon Company. Denne kontrakten har en verdi på 41 millioner dollar, eller cirka 253 millioner kroner.

Jordstasjonen som befinner seg på Svalbard, skal levere tjenester til Raytheon som overvåking av vær, atmosfære, hav, land og nær rommet.

Raytheon er hovedoperatør for jordstasjoner knyttet til Joint Polar Satellite Systems (JPPS).

Powered by Labrador CMS