Gjennombrudd for «Internet of things»

Det norske selskapet Nordic Semiconductor kommer med en lansering som muliggjør «ekte» IoT: ende-til-ende IP-basert kommunikasjon mellom tingene og skyen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Nordic Semiconductor har nemlig gjort genistreken å implementere en full IPv6-protokoll i sin Bluetooth Smart (tidligere Low Energy) systembrikke- (SoC) plattform. Dermed vil «tingene» som inneholder Nordics radiobrikker kunne kommunisere direkte med internettskyen.

Og ikke nok med det – «the beauty of it all» er at man ikke trenger å vente på nye komponentfamilier. Teknologien kan implementeres på Nordics eksisterende systembrikker i nRF51-serien!

Anne Strand i Nordic Semiconductor demonstrerer "IP-kopp" som selv forteller kaffemaskinen hva slags kaffe hun vil ha. Mulighetene er mange når du kan kommunisere direkte på nettet via Bluetooth Smart.

– Internet Protocol Suite er basisen for internett. Vi har utviklet en komplett internettprotokoll som kan kjøres på våre Bluetooth Smart-brikker, forteller produktansvarlig Thomas Embla Bonnerud. – Det betyr at en brikke som har et strømforbruk i mikroampereklassen kan kommunisere direkte på IP-nett, via IPv6, forklarer han.

Thomas Embla Bonnerud.

Nordic lanserer i dag et frittstående programvareutviklingssett (SDK) for nRF51 med en komplett IP-stakk. SDKen kan lastes ned allerede, fra Nordics hjemmesider. Alt du trenger i tillegg er et vanlig utviklingskort for nRF51, en Raspberry Pi modu og en Bluetooth Smart USB-dongle.

Utviklingssettet baserer seg på den nye profilen Internet Protocol Support Profile (IPSP), som ble sluppet fra Bluetooth SIG for et par dager siden, samt 6LowPAN-teknologi fra Internet Engineering Task Force (IETF).

Løsningen representerer et gjennombrudd i forhold til dagens løsninger for «IoT». Det finnes produkter som kan kommunisere med internett, men da via broer, mobiltelefoner eller andre omveier.  I tillegg har konkurrentene – ifølge Bonnerud – ikke kraftige nok systembrikker til å kunne implementere dette, hverken når det gjelder prosesseringskraft eller minnestørrelse. Her ligger selskapet allerede langt foran konkurrentene – og det med en velprøvd maskinvare. NRF51 ble lansert i 2012.

– Teknologien muliggjør kommunikasjon mellom tingene via såkalte headless rutere, som vil være viktige for faste, distribuerte storskala nettverk, som kopler sammen alt som er «rundt oss», forklarer Bonnerud. – Nå kan Bluetooth Smart rutes på samme måte som WiFi, Ethernet, fiber osv. uten spesielle broer. I tillegg finnes det allerede mange ICer på markedet som kombinerer WiFi og Bluetooth, og dermed kan mange rutere allerede støtte Bluetooth Smart, fremholder han.

Ved å benytte åpne standarder har Nordic gjort det mulig å implementere IPv6 over Bluetooth Smart.

Prinsippet ble demonstrert ved å slå av og på en lyspære med integrert nRF51 og IPv6 over Bluetooth Smart via et enkelt webgrensesnitt på en PC. PCen befant seg i Oslo – lyspæren i Hong Kong.

En annen anvendelse som ble demonstrert – mer for moro skyld – var en IP-tilkoplet kopp med Nordics brikke, som sendte brukerens foretrukne kaffevalg direkte til kaffemaskinen over nettverket, uten at brukeren behøvde å trykke på en eneste knapp.

– Nordic Semiconductor er allerede ledende innen «Internet of my things». Men et enda større marked vil være «Internet of things around us». Det er alt som er rundt oss – ikke nødvendigvis personlige ting, men de «vet» at du er der, som f.eks. såkalte radiofyr (beacons). Disse er på hele tiden, og utgjør et mye større nettverk enn tradisjonelle, personlige ting. Og da er ikke nødvendigvis en mobiltelefon den optimale gateway, sier adm. direktør Svenn-Tore Larsen.

Svenn-Tore Larsen

– Vi skal være ledende innenfor dette segmentet. Til og med konkurrentene sier at vi er minst åtte måneder foran, understreker Larsen.

– Det Nordic gjør nå, vil bety enormt for oss som tjenesteleverandør, kommenterer teknisk direktør i Microsoft Norge, Børge Hansen. – Hovedfokus i Microsoft er innovasjon, og vi ser at «skyen» vil være bærende for mange nye idéer. Det finnes en enorm infrastruktur i form av serverkapasitet og nettverk der ute, som står klar til å gjøre bruk av de enorme datamangdene som disse «tingene» genererer. Vi står overfor en ny industrirevolusjon, understreker han.

Den første versjonen av protokollstakken omfatter: Internet Protocol Support Profile (IPSP), 6LoWPAN tilpasningslag, IPv6 internettruting-lag, User Datagram Protocol (UDP) og Transmission Control Protocol (TCP) transportlag, Constrained Application Protocol (CoAP), og Message Queuing Telemetry Transport (MQTT) applikasjonslag, samt en rekke applikasjonseksempler.

Powered by Labrador CMS