Du vil føle «knapper» i løse luften

Et britisk firma har utviklet en teknikk for å gi taktil tilbakemelding, dvs. følelsen av å trykke på virkelige knapper, i løse luften.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Det britiske firmaet Ultrahaptics har nylig sikret seg mer enn 6 millioner kroner i kapital til å videreutvikle en teknologi for haptikk i fritt rom.

Teknologien gjør det mulig for brukere å få taktil tilbakemelding – altså følelsen av å ta på noe virkelig – uten å berøre knapper eller bruke spesielle hansker. Ved hjelp av ultralyd kan man istedet projisere følelsen gjennom luften og direkte på brukeren. Brukeren skal dermed kunne «føle» berøringsfri knapper ved gester i luften, eller interagere med virtuelle objekter.

Selskapet tenker å lisensiere ut denne haptiske teknologien til forskjellige markeder, som forbrukerelektronikk, husholdningsutstyr og biler. De skal allerede ha flere toppselskaper innen disse markedene i sitt evalueringsprogram.

– Lanseringen av evalueringsprogrammet har fått en varm mottakelse fra industrien, sier teknologidirektør Tom Carter i Ultrahaptics. – Vi har registrert stor interesse fra flere «blue-chip» selskaper, og finansieringen vi nå har fått vil bidra til at vi kan oppfylle deres behov, uttaler han.

Med kapitalen på plass kunne selskapet også gå ut og hente seg en ny sjef med solid bakgrunn fra bransjen. I dag kom meldingen om at de har ansatt Steve Cliffe, med mer enn 25 års erfaring fra elektronikkindustrien, som CEO.  Han kommer fra Plessey Semiconductors, der han var forretningsutvikler, og har tidligere vært CEO i Provision Communications, CEO i Xintronix, salgsdirektør i eoSemi og salgsdirektør i Dialog Semiconductor.

Ultrahaptics skal etter planen delta i Eureka Park på Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas i januar 2015.

Powered by Labrador CMS