Verdens første trådløse gitarpedal

Norsk teknologi muliggjør verdens første trådløse effektpedal, også utviklet av et norsk firma. Kan de revolusjonere markedet?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Oppstartsfirmaet Aalberg Audio har tatt i bruk en systembrikke fra Nordic Semiconductor, nRF51822, for å muliggjøre trådløs fjernstyring i effektpedaler for elektriske gitarer. Ifølge Aalberg Audio representerer nyskapingen «den største evolusjonen av gitarpedaler siden den tidligste bruken, bl.a. av Keith Richards på Rolling Stones’ slager "(I Can't Get No) Satisfaction» fra 1962.

Aalberg Audios løsning, som forøvrig lanseres på folkefinansieringssiden Indiegogo senere denne måneden, (se aalbergaudio.com/cfaalberg), består av EKKO EK-1 ledningsbasert effektpedal og en lett (37g) og liten (30 x 73 x 43mm) AERO AE-1 trådløs tilleggskontroller som kan festes til gitarkassen eller -stroppen.
Rekkevidden er opp til 30 meter. 

- En av de største utfordringene var å sikre at vi ikke mistet pålitelighet eller fikk forsinkelser som følge av den trådløse forbindelsen, kommenterer Aleksander Torstensen, leder og medinvestor i Aalberg Audio.

- For å gjøre det hele mer robust, ønsket vi dessuten en énbrikkeløsning med nok minne og prosessorkraft til å håndtere det so ellers ville kreve to brikker og i tillegg føre til et mer komplisert, dyrt og klumpete produkt, fremholder han. 

nRF51822 er en laveffektbrikke som integrerer en kraftig 32-bit ARM Cortex M0 mikroprosessor, 2.4-GHz multiprotokoll radio, opp til 256kB flash minne, og 16kB RAM. Aalberg Audio bruker brikken med en 2.4-GHz proprietær RF protokollprogramvare («stakk»), men produktet støtter også Bluetooth Smart (tidligere Bluetooth low energy) og ANT+ stakker.

Systembrikken har dessuten en spesiell programvarearkitektur som skiller stakken fra applikasjonsprogramvaren. Det skal sikre trygg utvikling av applikasjonskoden, uten å risikere å påvirke den fabrikkinstallerte stakken. 

Ifølge Aalberg Audio er EKKO EK-1 forsinkelsespedal kun første steg i det som skal bli et komplett sett med AERO AE-1 kompatible effektpedaler i fremtiden.

– Vi begynner å bli vant til å se mange nye og innovative applikasjoner som tar i bruk trådløs kommunikasjon ved hjelp av våre systembrikker. Men Aalberg Audios oppfinnelse gjør en fantastisk vri på et femti år gammelt produkt som står sentralt i noe av den mest inflytelsesrike musikken – både klassisk og moderne, sier salgs- og markedsdirektør Geir Langeland i Nordic Semiconductor.

– Det er også ganske spennende å tenke på at Nordics teknologi i nær fremtid kan være del av en rå fremføring fra en av dagens gitarhelter, avslutter han.

Har tro på at ny trådløs gitarpedal kan revolusjonere musikkbransjen: F.v. Torkild Indstøy, Aleksander Torstensen, og Rune Alstad i Aalberg Audio.
Powered by Labrador CMS