UAV med norsk elektronikk

Det nye ubemannede overvåkingsflyet (UAV) Global Hawk skal være Natos øyne og ører i luften, med norsk teknologi ombord.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Om tre år settes Natos nye bakkeovervåkingssystem AGS i drift. Spydspissen i systemet er fem ubemannede overvåkingsfly av typen RQ-4B Global Hawk Block 40. Tre norske selskaper er sentrale i denne UAVen, skriver TU.no.

De flyvende sensorene som utgjør Natos AGS-system kan være i lufta 32 timer i strekk, og innhenter enorme mengder informasjon. Norge er ett av landene som anskaffer systemet, og leverer også teknologi for å håndtere de enorme datamengdene.

Tre norske selskap er med på prosjektet som underleverandører til produsenten Northrop Grumman: Galleon Embedded Computing AS, High Density Devices AS og Kongsberg Defence Systems.

Galleon Embedded Computing AS produserer små og robuste datalagringsenheter, og skal levere lagringsteknologien i Global Hawk. Galleon ble etablert av tidligere ansatte i Vmetro, som ble solgt til Curtiss-Wright i 2008.

Krypteringsløsningen skal leveres av High Density Devices AS (HDD), som sitter på patenterte krypteringsløsninger. Alt som overføres til lagringsenheten krypteres. Dersom noe uforutsett skulle skje, åpner teknologien for å slette all følsom informasjon automatisk.

Dataene på bakken er det Kongsberg Defence Systems (KDS) som skal ta seg av. De leverer det såkalte AGS System Master Archival/Retrieval Facility (AGS Smarf), som er systemets hovedlager for innsamlete informasjons- og overvåkingsdata. Gjennom AGS-systemets levetid på minst 20 år vil det bety datamengder i størrelsesorden flere titalls petabyte, som hele tiden skal være tilgjengelig.

Les hele artikkelen i TU her.

Global Hawk spiller en sentral rolle i Natos informasjonsinnsamlingssystem.
Powered by Labrador CMS