Nye solceller i silisiumkarbid

SINTEF og Universitetet i Oslo skal utvikle solceller som kan bli dobbelt så effektive som dagens.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Dagens solceller har en relativt dårlig utnyttelsesgrad – 14-22 prosent. Dersom det blir mulig å utnytte mer av solenergien som treffer solcellepanelene vil det bety en drastisk bedring i konkurranseevnen til solkraft.

SINTEF og Universitetet i Oslo driver, med støtte fra Forskningsrådet, utvikling av nye solcellestrukturer som benytter silisiumkarbid i stedet for vanlig silisium.

Materialet, som bl.a. utvikles i samarbeid med Universitetet i Linköping i Sverige, kan gi en teoretisk virkningsgrad på opptil 60 prosent, og skal heller ikke være dyrere enn den typen silisium som blir brukt i solceller.

En av metodene som brukes for å øke effektiviteten, er å bygge inn flere båndgap i ett og samme materiale. Det vil si at elektronene som frigjøres av fotonstrålingen kan flyttes i flere «hopp» og med mindre energi. Dermed får man utnyttet en større del av lyset, er tanken.

Fremover skal forskerne jobbe med å utvikle materialer med riktig sammensetning og struktur for å få til dette – noe som visstnok ingen andre har lykkes med ennå.
Kommersielle produkter kan ennå ligge ti år frem i tid, ifølge seniorforsker Ole Martin Løvvik ved SINTEF Materialer og Kjemi, og professor II ved UiO.

Powered by Labrador CMS