Skal dele ut 30 millioner til energiforskning

Forskningsrådet skal dele ut 30 millioner kroner til banebrytende energiforskningsprosjekter i næringslivet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Utlysningen inngår i Forskningsrådets store program for energiforskning ENERGIX. Målet er å hjelpe frem teknologier og løsninger som er så nyskapende at de kan endre energimarkedet.

Utlysningen er en pilotutlysning for å få andre prosjekter enn de som Forskningsrådet ellers støtter gjennom ordinære innovasjonsprosjekter. Utfordringene på energiområdet er formidable og vi står ovenfor store endringer i energisystemet. Det ligger derfor an til at det kan dukke opp veldig mange nye forretningsmuligheter på energiområdet fremover.

Løsningene som det skal forskes på skal være grensesprengende idéer som kan gjøre en forskjell i markedet. Enten i form av nye og til nå ukjente energikonsepter eller gjennombrudd for ny anvendelse av kjente teknologier fra andre felt på energifeltet.

– Løsningene kan godt ha et stykke frem til marked, men det må være en plan for hvilke produkter som kommer ut av prosjektet og hvilket marked det vil treffe. Dette er ikke bare forskning for å finne nye løsninger, men forskning for å få løsninger til markedet, sier Ane Torvanger Brunvoll, programkoordinator for Forskningsrådets store program for energiforskning ENERGIX.

Dette er altså ikke snakk om små forbedringer av dagens teknologi, litt økt lønnsomhet av eksisterende løsninger eller utviklingsprosjekter.

Etter planen vil fra tre til fem prosjekter dele en pott på 30 millioner kroner. Det er lagt opp til at Forskningsrådet kan støtte opptil 70 prosent av kostnadene, når prosjektene dreier seg om industriell forskning. Prosjektene vil bli fulgt tett opp, med milepæler underveis.

– Vi er spent på å se om denne utlysningen gir oss en type prosjekter vi ikke vanligvis får. I denne pilotutlysningen vil vi også se på hvordan vi kan bli flinkere til å hjelpe grensesprengende teknologier å krysse "dødens dal" gjennom et tett samarbeid med Innovasjon Norge og Enova, sier Brunvoll. Dette er et supplement til hovedutlysningen av innovasjonsprosjekter i ENERGIX som vil ha frist 15. oktober. Innovasjonsprosjektutlysningen til høsten er fremdeles hovedtilbudet fra ENERGIX til bedrifter, presiserer Brunvoll.

Søkerne har kort tid på seg, den 21. mai går fristen ut.

Søknadsbehandlingen vil foregå i to trinn basert på én søknad:
I trinn 1 vil alle søknader først bli vurdert utfra søknadskriteriene, med spesielt vekt på den grensesprengende idéen og hvilken betydning denne kan ha for energisektoren, samt på verdiskapingspotensiale og forretningsidé. Programstyret i ENERGIX vil velge ut 10 finalister basert på disse vurderingene som går videre til trinn 2.

I trinn 2 blir finalistene invitert til å presentere sin søknad for et panel som vil gi en anbefaling til programstyret basert på et utvalg av kriteriene. Til slutt blir det programstyret som foretar det endelige valget av hvilke prosjekter som får støtte.

Her finner du utlysningen

(Kilde: Forskningsrådet.no)

Powered by Labrador CMS