Telenor kan rulle ut 3G-nett i Pakistan etter å ha vunnet i den første auksjonen i sitt slag i landet.

Sikret 3G-lisens i Pakistan

I den første auksjonen av sitt slag i Pakistan vant Telenor Pakistan 2x5 Mhz 3G-spektrum i 2100-båndet, med en varighet på 15 år. Med dette blir operatøren det fjerde av seks asiatiske Telenor-selskaper til å rulle ut 3G-infrastruktur.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Telenor sikret sin 3G-lisens i Pakistan i en auksjon den 23. april og kan fortsette prosessen med å levere «internett for alle» via 3G-nettet. Den totale kostnaden for lisensen vil bli 147,5 millioner dollar.

– Dette representerer et nytt kapittel for Telenor Pakistan og en solid milepæl når vi nå går inn i vårt 10. driftsår i landet. Pakistan blir vårt fjerde «3G-marked» i Asia. Som vi allerede har erfart i Thailand, Malaysia og Bangladesh vil 3G bety raskere, bedre og mer fleksibel tilgang til internett for pakistanere flest, sier Tore Johnsen, senior visepresident i Telenor-konsernet i Asia og styreformann i Telenor Pakistan.

Telenor planlegger en rask utrulling av 3G-teknologi i Pakistan, så snart de nødvendige formalitetene er i orden fra myndighetenes side. Mobilnettverket ble oppgradert allerede i fjor og 8000 basestasjoner er i praksis 3G-klare. Telenor Pakistan tilbyr i dag internett-tjenester via sitt 2G-nettverk, med flere millioner kunder. Selskapet har blant annet inngått avtaler med Facebook og WhatsApp for å gjøre internett attraktivt og rimelig. I 2009 startet Telenor Pakistan den mobile banktjenesten Easypaisa sammen med Tameer Bank. Easypaisa er nå markedsledende i Pakistan og blant verdens mest vellykkede eksempler på å nå ut med finansielle tjenester til mennesker som ellers ikke ville hatt tilgang til en bankkonto.

I dag har færre enn 1 av 10 pakistanere tilgang til internett. Selv om flere millioner Telenor Pakistan-kunder bruker internett via 2G-nettet i dag forventer man at dette antallet vil øke betraktelig etter introduksjonen av 3G.

Med 3G kommer også samfunnsøkonomiske fordeler. En fersk studie fra GSMA viser at 10 prosents økning i 3G-bruken (sammenlignet med 2G) øker bruttonasjonalproduktet per innbygger med 0,15 prosent. I dag er mobilpenetrasjonen i Pakistan på 73 prosent (November 2013) og Telenor forventer at 3G vil øke både penetrasjonen og bruken av mobile tjenester, med de samfunnsøkonomiske fordelene det bringer.

Med sine 35 millioner kunder og et nettverk som dekker 75 prosent av befolkningen er Telenor Pakistan den nest største mobiloperatøren i landet. Selskapet er heleid av Telenor-konsernet.

Powered by Labrador CMS