Omsetningen øker, lønnsomhet utfordrende

Det er kort oppsummert Kitrons rapport for første kvartal som er offentliggjort i dag. Nedbemanning i Arendal opprettholdes og vil berøre mellom 60 og 100 ansatte i løpet av året.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Driftsinntektene fortsatte å øke i første kvartal, men lønnsomheten har vært under press, melder Kitron ASA. Men viktige kontrakter ble vunnet. For å forbedre lønnsomheten, har Kitron omorganisert innkjøpsfunksjonen og vil nedbemanne virksomheten i Arendal.

Kitrons driftsinntekter utgjorde 435,8 millioner kroner, sammenlignet med 378,3 millioner kroner i første kvartal 2013. Driftsresultatet ble redusert fra 4 til 2 millioner kroner. Resultat etter skatt ble minus 1,7 millioner kroner, en reduksjon fra pluss 1,4 millioner kroner.

Kontantstrøm fra operasjonelle aktiviteter var minus 17,4 millioner kroner, sammenlignet med minus 15,9 millioner kroner i samme kvartal i fjor.

– Selv om økningen i driftsinntekter er et positivt trekk ved dette kvartalet, er marginene svekket av prispress og helt klart ikke tilfredsstillende. Kitron iverksetter derfor tiltak for å bedre lønnsomheten, for eksempel omorganisering av innkjøpsfunksjonen og nedbemanning ved virksomheten i Arendal, sier Dag Songedal, konstituert konsernsjef, i en kommentar.

Når det gjelder kontrakter har Kitron sikret viktige kontrakter i første kvartal. Eksempelvis fikk Kitron AS i Arendal en ny ordre verdt om lag 30 millioner kroner fra Kongsberg Gruppen, i tillegg til prognose for leveranser for ytterligere 20 millioner kroner.

Ordrereserven ble likevel redusert med 10,7 millioner kroner i kvartalet og endret på 707,4 millioner kroner, noe som er en reduksjon på 50 millioner sammenlignet med i fjor. Reduksjonen er fremst kommet innen sektorene offshore/marine og forsvar/luftfart.

Selv om driftsinntektene økte, var lønnsomheten under press i kvartalet. De viktigste faktorene som påvirker lønnsomheten er marginpress når det gjelder både nye og eksisterende kunder samt en negativ utvikling i produktmiksen hvor lavmarginprodukter har økt i volum. I tillegg er lønnskostnadene høyere.

Virksomheten i Arendal vil bli redusert med 60-100 ansatte i løpet av 2014, sammenlignet med nivået ved utgangen av 2013. Reduksjonen er en konsekvens av lavere aktivitetsnivå på grunn av overføringer av produkter og kunder til andre deler av Kitron samt en forventet omsetningsnedgang i offshoresektoren i andre halvår 2014. I tillegg vil den generelle kostnadsbasen i Norge bli gjennomgått.

Innkjøpsfunksjonen omorganisert for å oppnå kostnadsbesparelser i organisasjonen. Endringene innebærer en reduksjon i antall ansatte i den globale innkjøpsfunksjonen og tettere samarbeid mellom innkjøpsfunksjoner globalt og lokalt.

Kitron forventer positiv utvikling i det svenske og det tyske markedet, noe som tilsier vekst for fabrikkene i Sverige og Litauen. Det ventes også vekst i Kina og USA, mens lavere volumer forventes for den norske virksomheten. Alt i alt venter Kitron økte driftsinntekter i 2014, delvis forklart av utvikling i valutakurser. Som et resultat av reorganiseringen og andre iverksatte tiltak, forventer Kitron at lønnsomheten forbedres i løpet av året.

Powered by Labrador CMS