Bjerknes Plass er et av de største prosjektene i Norge som er klargjort for velferdsteknologi. Foto: ByBo.

Klar for eldrebølgen i Bergen

I Bergen, nærmere bestemt sameiet Bjerknes Plass, er det bygget leiligheter fullstappet av teknologi som skal fjerne enkelte oppgaver som i dag ligger på helse- og omsorgsvesentet. Dette er et av de største prosjektene i Norge som er klargjort for velferdsteknologi.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

I sameiet Bjerknes Plass er leilighetene forberedt på fremtiden. Skulle en beboer få behov for helse- og pleietjenester, vil teknologien sørge for at han eller hun kan bli boende hjemme lenger. Økt selvstendighet oversettes til store samfunnsbesparelser. Derfor oppfordrer bransjen til at velferdsteknologien må inn allerede når bygg planlegges.

Eksempler på velferdsteknologi i Bjerknes Plass

  • Sentralstyring: alle funksjoner i leiligheten kan styres fra smarttelefon, lesebrett og hovedbrytere.
  • Sensorstyrt belysning: skrur lyset på og av etter aktivitet i boligen, ved brann etc.
  • Komfyrvakt: skrur av komfyr ved tørrkoking.
  • Automatisk varsling: pårørende eller lege varsles ved fall eller av at noen eksempelvis går ut av døra på natten.
  • TV med bildetelefon: enklere å holde kontakt med familie og ved legekonsultasjon
  • Automatisk slukking: strømmen kuttes automatisk til brannfarlige apparater når beboeren går ut eller legger seg.
  • Alarmknapper: plassert gulvnært på utsatte plasser i leiligheten, eksempelvis i dusjen.
  • Automatisk vannavstengning ved lekkasje.

Aktører i Bjerknes-prosjektet
Bybo
Husbanken
Bergen Kommune
Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Hordaland
Sensio
Eaton
Kjell Hansen elektro AS
Fornebu Consulting

Eldrebølgen koster
Av foreløpige tall for kommuneregnskapet 2013 kan man lese at helse- og omsorgstjenester sto for hele 94 milliarder kroner, altså nær en tredel av de totale utgiftene. Analyser viser også en dobling av eldre over 67 år innen 2050, noe som er ventet å skape et samlet underskudd på 43 000 årsverk blant helse- og sosialfaglig personell om 20 år, og da spesielt sykepleiere og helsefagarbeidere.

– Teknologien i disse leilighetene kan eliminere behovet for enkelte oppgaver som i dag ligger på helse- og omsorgsvesenet. Beboeren blir selvhjulpen lenger og likevel trygg i eget hjem, sier teknologikonsulent i Bjerknes Plass, Tor Sætrang fra Fornebu Consulting.

Tor Sætrang, Fornebu Consulting. Foto: Erik Langeland Fjeld.

Teknologi
Ved årsskiftet var 108 av de totalt 220 leilighetene klare for innflytting. En skjult styringsenhet, samt varme- og lysstyring er standard, noe som gjør det mulig for beboeren å sette leiligheten i strømsparende og sikker dvalemodus på vei ut. Bak teknologien står Eaton med sitt styringssystem xComfort. Grunnløsningen kan enkelt utvides ved behov.

– Trådløse alarmknapper kan monteres ved gulvet på utsatte plasser, for eksempel i dusjen, og kjøleskapet kan utstyres til å varsle om det ikke åpnes innen normal tider. Det kan være en trykksensor i senga som registrerer om noen står opp og blir lenger borte enn et toalettbesøk. Om noe er galt kan familie og omsorgstjenester varsles automatisk på SMS, sier Bjarte Øren, salgssjef i Eaton.

Største i Norge
Bjerknes Plass er et av de største prosjektene i Norge som er klargjort for velferdsteknologi. – En del av løsningen for å møte eldrebølgen, sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner da han besøkte prosjektet i vinter. Tor Sætrang i Fornebu Consulting mener brukstilpasset teknologi i nybygg vil øke i etterspørsel.

– Trygghetsteknologi vil gradvis bli et viktigere salgsargument. Utbyggere kan spare mye på å ta høyde for velferdsteknologi allerede i planfasen, eksempelvis på brannsikring, sikring av strømtilførsel og tilgang til internett, forteller Tor Sætrang.

 

En sengeføler/trykksensor holder orden på hvor lenge brukeren er borte fra sengen om natten. Foto: Eaton/iStock.

Økt mestring
Bergen kommune har kjøpt tre leiligheter i prosjektet. Per Waardal har vært involvert som spesialrådgiver fra Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Hordaland.

 – Viktigst for oss er at de med helse- og pleiebehov skal oppleve mestring ved at de er mer selvhjulpne. Det offentliges besparelser på dette er jo en annen sideeffekt. En fordel med dette systemet er den åpne standarden. Da slipper vi låse oss ved flere tilkoblinger i fremtiden, sier han.

Powered by Labrador CMS