Nusse var et unikt prosjekt i Europa på femtitallet. Her er utviklingsteamet, med prosjektleder Thomas Hysing i midten, lent over panelet til Nusse.

Norsk datapioner borte

En av Norges store datapionerer, Thomas Hysing, gikk bort i påsken. Han var regnet som far til Norges første elektroniske datamaskin, Nusse.

Publisert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Thomas Hysing ledet i sin tid utviklingen av en av de første elektroniske regnemaskinene i Europa, den såkalte Nusse, ved Sentralinstitutt for industriell forskning (SI, i dag Sintef Oslo) på femtitallet.

I en tid da tanken på særlig stor utbredelse av datamaskiner var rimelig fjern, klarte Hysing og kollegene hans å få avsatt penger til bygging av en elektronisk regnemaskin (i motsetning til datidens elektromekaniske maskiner basert på reléer), som skulle bli en av de mest avanserte i Europa på den tiden.

Prosjektet ble startet i 1951, og maskinen stod ferdig i 1954. Angivelig ble den kalt Nusse fordi den var så lunefull. Men navnet ble senere forklart som Norsk Universell Siffermaskin Sekvensstyrt Elektronisk.

Les Computerworlds hyllest til en av Norges store datapionerer her.

Powered by Labrador CMS