Vebjørn Tandbergs Ærespris til Jan Chr. Opsahl

Under arrangementet til Arrow Norway på Aker Brygge onsdag ble Jan Chr. Opsahl tildelt Vebjørn Tandbergs Ærespris.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Juryen for Vebjørn Tandbergs Elektronikkpris bestemte seg i år for å gi en anerkjennelse til en person som har betydd mye for norsk elektronikkindustri. Man kan gjerne kalle det en pause i den tradisjonelle tildelingen som går til en bedrift. Uansett, etter en avstemming jurymedlemmene i mellom, kom man fram til at Jan Chr. Opsahl ikke kunne forbigås i en slik sammenheng.

Prisen er på hundre tusen kroner og et diplom. Vinneren får ikke pengene selv, men får i oppdrag å bruke dem til et fritt valgt «nyttig formål».

Begrunnelsen fra juryen lyder slik:

Vinneren av Vebjørn Tandbergs Ærespris har vært instrumental for en hel elektronikkindustri i Norge. I perioden fra 1985 har han gjennom sine visjoner, strategi og lederskap utviklet tre norske selskap som alle har blitt globalt ledende innen sine markedsområder.
Det var et intenst og kraftfullt løp å få TOMRA som lå med brukket rygg i 1985 tilbake til sunn vekst og langsiktig lønnsomhet. Nå er TOMRA verdens ledende selskap innen returhåndtering av drikkeemballasje. Dagens æresprisvinner var knyttet til TOMRA i mer enn 20 år som konsernsjef og styreformann.

Da Tharald Brøvig og vinneren revitaliserte TANDBERG i 1988 med aktiviteter innen videokonferanse og komprimering av TV-bilder var det ingen som trodde at BEGGE virksomhetsområdene en dag skulle bli verdens ledende innen sine områder. I 1997 ble de to virksomhetene skilt i TANDBERG og TANDBERG Television. Gjennom en blanding av en fokusert forretningsstrategi, knallhard lønnsomhetsstyring, kraftig vekst og strategisk viktige oppkjøp har begge selskapene satt internasjonale fotavtrykk som er dype. TANDBERG Television ble i 2007 solgt til Ericsson.

I dag er det kun TANDBERG som har gleden av æresprisvinnerens tjenester som styreformann. Og det er imponerende å se den iver, klarsynthet og dristighet han bidrar med i stort monn i dette selskapet.
Vi vet at disse tre selskapenes suksess har vært til stor inspirasjon og forretningsmessig glede for mange andre elektronikkbedrifter i Norge.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS